وبلاگ آموزشی مالی و مالیاتی وبلاگ آموزشی مالی و مالیاتی .

وبلاگ آموزشی مالی و مالیاتی

چرا باید مالیات ارزش افزوده بپردازیم

چکیده : مالیات بر ارزش افزوده یکی از انواع مالیات های غیر مستقیم است که به علت ارزش افزوده به وجود آمده در روند خدمات و تولید کالاها، وضع شده و این مالیات از مصرف کننده کالا یا خریدار آن، به شکل غیر مستقیم گرفته می شود

 

وضع مالیات که با هدف عرضه برخی خدمات به شهروندان تعیین می ‌شود، در واقع یکی از راهکارهای مفید جهت کسب درآمد در دولت می ‌باشد. به صورت کلی، مالیات‌ هایی که شهروندان باید به دولت باید پرداخت کنند، به دو بخش مالیات های مستقیم و غیر مستقیم تقسیم می شود که هریک از آن ها نیز بخش های مختلفی دارند. مالیات بر ارزش افزوده یکی از انواع مالیات های غیر مستقیم است که به علت ارزش افزوده به وجود آمده در روند خدمات و تولید کالاها، وضع شده و این مالیات از مصرف کننده کالا یا خریدار آن، به شکل غیر مستقیم گرفته می شود.  شرکت حسابداری حساب اندیش ایرانیان در این مطلب درباره این مالیات و روش محاسبه آن و موارد دیگر توضیحاتی را ارائه می‌ دهد. 

 

مالیات بر ارزش افزوده چیست؟
در توضیح مالیات بر ارزش افزوده می توان گفت که این مالیات را دولت از مصرف کننده خدمات یا کالا در جریان روند خدماتی که ارائه شده و یا مراحلی که کالا تولید شده به شکل غیر مستقیم اخذ می نماید. این روش دریافت مالیات از شهروندان، از راه های محبوب دولت است زیرا در این روش مالیات به آسانی پرداخت و وصول می گردد. روش مالیات بر ارزش افزوده به علت شفافیتی که ایجاد می کند، باعث کاهش فرار مالیاتی شهروندان شده و موجب جلوگیری از دریافت مجدد آن می شود. در حقیقت ارزش افزوده در این نوع مالیات به پولی گفته می شود که در روند تولید محصولی، به قیمت اصلی آن اضافه شده است.

در واقع این مبلغ در مراحل تولید به مواد خام اولیه اضافه شده و با نرخ ابتدایی مواد اولیه جمع می شود و این گونه هزینه خرید کالا تعیین می گردد. پس می توان گفت که ارزش افزوده همان ارزشی است که در روند تولید یک محصول به آن اضافه می شود. یعنی زمانی که مواد خام ترکیب شده و محصولی را تولید می کنند، با در نظر گرفتن تفاوت ترکیب مواد اولیه و نرخی که به مشتریان داده می شود، می توان ارزش افزوده محصول را بدست آورد. در نتیجه منظور از مالیات بر ارزش افزوده همان مبلغی است که برای این تفاوت اعمال می گردد. در راستای محاسبه و پرداخت ارزش افزوده شما می توانید با موسسه حسابداری حساب اندیش ایرانیان در ارتباط باشید و از این شرکت معتبر، راهنمایی های لازم را در زمینه ارزش افزوده دریافت کنید

مهلت ارسال اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده هر فصل، به مدت 15 روز از پایان آن فصل می باشد.

انواع مالیات بر ارزش افزوده
برای آشنایی با مالیات ارزش افزوده باید در قدم اول معنی تولید ناخالص ملی را بدانیم. جهت دریافت هرگونه اطلاعاتی در این باره، می توانید شرکت حسابداری در تهران مراجعه نمایید. به منظور از تولید ناخالص داخلی یا ملی، همان ارزش پولی تمامی خدمات و محصولاتی است که در بازه زمانی خاصی و به مدت یک سال در کشور تولید می شوند و این نرخ به روز است. برای تعیین پایه های مالیاتی، سیستم مالیات بر ارزش افزوده، از گزینه تولید ناخالص ملی بهره گیری می کند. به صورت کلی مالیات بر ارزش افزوده به سه بخش تولیدی، درآمدی و مصرفی تقسیم می شود.

مالیات بر ارزش افزوده تولیدی
مالیات بر ارزش افزوده تولیدی، شامل کالاهای سرمایه ای و کالاهای مصرفی می شود و در واقع مالیات کلی بر فروش محصول تعلق می گیرد. به این منظور که اعتبار مالیاتی به خرید محصولات سرمایه ای به وسیله بنگاه های اقتصادی تعلق نمی گیرد. البته لازم به ذکر است که این روش ممکن است موجب کم شدن انگیزه در سرمایه گذاری شود زیرا در این شیوه مالیاتی، برای کالاهای سرمایه ای هم باید مالیات پرداخت شود. این روش مالیاتی برای دولت درآمد زیادی را به همراه دارد ولی از این روش زیاد استفاده نمی شود. 

مالیات بر ارزش افزوده درآمدی
مالیاتی است که بر فروش تولید خالص کالاها می باشد. در این نوع مالیات، استهلاک کالا را از پایه مالیات کم می کنند و مالیات تنها برای سرمایه گذاری خالص محاسبه می شود. پایه مالیاتی در این روش در مقایسه با نوع تولیدی بسیار کوچکتر است ولی باز هم فشاری را بر بخش سرمایه گذاری وارد می کند. شما می توانید خدمات مالیاتی خود را از طریق شرکت های حسابداری مالیاتی انجام دهید.

مالیات بر ارزش افزوده مصرفی
در این روش، بر روی خدمات و همچنین بر کالاهای مصرفی مالیات بر ارزش افزوده اعمال می گردد. در این روش، مالیات به سرمایه گذاری و استهلاک تعلق نگرفته و این بار مالیاتی را از بخش تولید برداشته و به بخش مصرفی منتقل می کنند. این موضوع موجب افزایش هدف و انگیزه جهت سرمایه گذاری و تولید هر چه بیشتر می شود. به این دلیل است که این روش مالیاتی در بین کشورهایی که از سیستم مالیات بر ارزش افزوده استفاده می کنند،  بسیار محبوب است و از آن استفاده می شود. مشاوره مالیاتی می تواند در زمینه انجام خدمات مالیاتی برای کمک موثری برای شما باشد.

 

نحوه محاسبه و پرداخت مالیات ارزش افزوده
از زمانی که قانون مالیات بر ارزش افزوده به مرحله اجرایی درآمد، اظهار نامه ارزش افزوده که به شکل مجموعی از مالیات و عوارض است، برای اکثر کالاها به میزان 9 درصد محاسبه می‌شود. البته برخی از کالاها نیز وجود دارند که باید مبلغ متقاوتی را پرداخت کنند و برخی دیگر از کالاها نیز به طور کلی، از پرداخت مالیات بر ارزش افزوده معاف هستند. برای کسب اطلاعات لازم در این موارد می توانید از شرکت خدمات مالیاتی تهران کمک بگیرید.

برای محاسبه مالیات بر ارزش افزوده از دو روش تفریقی مستقیم و تفریقی غیر مستقیم در جهان استفاده می شود. در روش تفریقی مستقیم، شیوه محاسبه 9 درصد مالیات بر ارزش افزوده، به این شکل است که ما به التفاوت خرید و فروش را باید در ابتدا به دست آورده و این عدد را در نرخ مالیات بر ارزش افزوده ضرب کنید. زنجیره خرید و فروش کالا در این روش، باید در هر مرحله برای ارزش افزوده ای که ایجاد کرده است، مالیات پرداخت کند.

اما در کشور ایران، نحوه محاسبه 9 درصد مالیات بر ارزش افزوده، به روش تفریقی غیر مستقیم می باشد که به آن محاسبه با روش صورت حسابی یا اعتباری نیز می گویند. در روش اعتباری یا تفریقی غیر مستقیم، هر بنگاه اقتصادی وقتی که یک کالا را خریداری می کند، باید در کنار پرداخت ارزش ماده اولیه، مالیات بر ارزش افزوده را نیز به فروشنده بپردازد. علاوه بر این او باید در زمانی که کالا را به فروش می رساند نیز بهای کالایی که مالیات به آن تعلق گرفته را به همراه مالیات بر ارزش افزوده از خریدار دریافت کرده و این ما به تفاوت مالیاتی که پرداخت و نیز دریافت کرده را به عنوان مالیات بر ارزش افزوده به اداره مالیاتی کشور پرداخت نماید. یک حسابداری مالیاتی می تواند برای راهنمایی در زمینه نرخ محاسبه مالیات بر ارزش افزوده، بسیار اثرگذار باشد.


کالاها و خدمات معاف از مالیات بر ارزش افزوده
شما می توانید جهت اطلاع از معافیت مالیاتی خود از خدمات حسابداری در تهران راهنمایی های لازم را دریافت نمایید. براساس ماده ۱۲ قانون مالیات، این محصولات و خدمات از پرداخت مالیات بر ارزش افزوده معاف هستند:

تحریر، کتاب، مطبوعات، انواع کاغذ چاپ، دفاتر تحریر 
کلیه محصولات فرآوری نشده کشاورزی
کالاهایی که به شکل بلاعوض به موسسات دولتی، وزارتخانه ها و نهادهای عمومی غیر دولتی اهدا می شود که البته باید دارای تأیید هیأت وزیران و همچنین حوزه های علمیه و تایید حوزه گیرنده هدایا باشد.
شیرخشک مخصوص تغذیه کودکان، آرد نانوایی، برنج، نان، گوشت، پنیر، قند، شکر، حبوبات و سویا، شیر، روغن نباتی
زنبور عسل، دام و طیور زنده، نوغان و آبزیان 
اموال غیر منقول
انواع دارو، خدمات درمانی، خدمات توانبخشی و حمایتی، لوازم مصرفی درمانی
انواع سم، کود، بذر و نهال
خوراک دام و طیور
انواع کالایی که با مسافر و جهت استفاده شخصی به کشور وارد می شود که البته به میزان تعیین شده معافیت مقرر براساس مقررات صادرات و واردات است و طبق قوانین میزان اضافه آن، مشمول مالیات خواهد بود.
خدماتی که مشمول مالیات بر درآمد حقوق است مانند قانون مالیات های مستقیم
فرش دست باف
خدمات جاده ای، هوایی، ریلی، دریایی و خدمات مسافری برون شهری و حمل و نقل عمومی درون شهری
کالاهایی که در زمینه دفاعی یعنی نظامی و انتظامی و نیز محصولات امنیتی می باشد. تمام این کالاها بر اساس لیستی است که به پیشنهاد مشترک بین وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح و همچنین با دخالت وزارت امور اقتصادی و دارایی تهیه شده و به تصویب هیأت وزیران رسیده است.
خدمات تعاونی های اعتباری، خدمات بانکی، موسسات و صندوق ‌های قرض الحسنه مجاز، تسویه اوراق بهادار و کالا در بورس ‌ها، خدمات معاملاتی و همچنین بازارهای خارج از بورس
انواع خدمات آموزشی و پژوهشی که براساس آیین‌ نامه‌ ای که با پیشنهاد مشترک وزارتخانه های بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، علوم تحقیقات و فناوری، امور اقتصادی و دارایی، آموزش و پرورش و در نهایت کار و امور اجتماعی در مدت ۶ ماه از زمانی که این قانون تصویب می شود، به تصویب هیأت وزیران می‌ رسد.
رادار و نیز انواع تجهیزات کمک ناوبری هوانوردی  مخصوص فرودگاه‌ ها بر طبق لیستی که به پیشنهاد مشترک وزارت امور اقتصادی، وزارت راه و ترابری و نیز وزارت دارایی تهیه و به مدت ۶ ماه از زمانی که این قانون تصویب می شود، به تصویب هیأت وزیران می رسد.

خدمات مالیاتی جهت دریافت گواهی ارزش افزوده
کلیه اشخاص حقیقی، حقوقی و انواع کسب و کارهای مختلف، برای اینکه از مشتریان خود، مالیات بر ارزش افزوده را دریافت کنند، باید در ابتدا گواهی ارزش افزوده را از سامانه مخصوص به آدرس http://evat.ir  را دریافت کنند. دریافت گواهی ارزش افزوده به همراه کد اقتصادی در مراحل زیر انجام می شود:

در ابتدا باید با وارد نمودن نام کاربری و سپس رمز عبور، به سامانه مالیات بر ارزش افزوده وارد شوید.
پس از آن، در منوی قسمت راست صفحه باید روی گزینه درخواست گواهینامه ثبت نام، کلیک نمایید.
در پنجره جدیدی که باز شده است، کد اقتصادی و توضیحات درخواست را در بخش کادرهای مربوط به کد رهگیری سامانه نوشته روی گزینه ثبت درخواست بزنید.
پس از آن، برای شما رسید درخواستی نمایش داده خواهد شد که شامل اطلاعاتی نظیر نام فرد درخواست کننده، کد اقتصادی، واحد مالیاتی و... می باشد. این رسید باید تا اخذ گواهی ارزش افزوده نزد شما نگهداری شود.
پس از اینکه درخواست شما توسط کارشناسان اداره مالیات، بررسی شد، گواهی مالیات بر ارزش افزوده برایتان صادر شده و تاریخ اعتبار آن درون برگه نوشته می‌شود.
اگر شما تاکنون در این سامانه، ثبت‌ نامی انجام ندادید، باید در همان ابتدا که در صفحه اول سایت هستید، روی قسمت مراحل انجام ثبت‌ نام کلیک کرده و ثبت نام خود را انجام دهید. پس از اینکه گواهی ارزش افزوده را دریافت کردید، باید به مدت اعتبار و پرداخت مالیات در زمان مقرر به دولت توجه کنید. البته یک شرکت مالیاتی  خوب می تواند در این زمینه برای شما بسیار موثر باشد.
در صورت داشتن هرگونه سوال در خصوص مالیات بر ارزش افزوده میتوانید با مشاوران شرکت حسابداری حساب اندیش ایرانیان به نشانی اینترنتی hesabandish.com در ارتباط باشید


برچسب: ،
امتیاز دهید:
رتبه از پنج: 0
بازدید:

+ نوشته شده: ۲۵ شهریور ۱۴۰۳ساعت: ۱۲:۲۱:۱۳ توسط:کارشناس حسابداری موضوع: نظرات (0)